Home O NAMA

O nama...

Udruženje „Povratak kući“ formirano je polovinom 2009. godine, a registrirano je kod Federalnog ministarstva pravde pod rednim brojem 04-05-2-1094/09. Preteća Udruženja je grupa entuzijasta koji su i godinama prije njegovog formalnog osnivanja aktivno radili na prikupljanju i distribuciji pomoći socijalno ugroženim osobama, a posebno povratnicima koji su ili bez adekvatnog doma ili nemaju osigurane osnovne uslove za život dostojan čovjeka. Na taj način realizirano je na desetine pojedinačnih AKCIJA, koje su, nadamo se, bar malo olakšale svakodnevnu životnu borbu povratničkih porodica.

Međutim, obim aktivnosti i sve veća uključenost u njih od strane mnoštva pojedinaca koji žele pomoći, utjecali su na to da se humanitarni rad i institucionalno zaokruži kroz formiranje udruženja kao pravnog lica u području  humanitarnog djelovanja. Tako je nastao „Povratak kući“.

Pogledaj Statut Udruženja i Rješenje o registraciji OVDJE.

  


 

Misija

Udruženje „Povratak kući“ primarno je fokusirano na pomaganje ruralnog povratka, i to najčešće na način da se ugroženim povratničkim porodicama doniraju jedinke stočnog fonda, uglavnom krave, koje su dobno prispjele za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, te njihovu daljnju reprodukciju. S obzirom da prosječan povratnik na selo uglavnom ima osnovne uvjete za bavljenje stočarstvom, donirana krava za njega predstavlja upravo nedostajuću kariku u lancu zaokruživanja njegovog „radnog mjesta“, kao i okosnicu razvoja njegovog domaćinstva. To je, prema mišljenju Udruženja, ona ključna prednost u efikasnosti ruralnog povratka u usporedbi s urbanim povratkom, gdje je kreiranje prosječnog radnog mjesta daleko skuplje i kompleksnije.

 Želimo učvrstiti godinama erodirano povratničko dostojanstvo, te vratiti povratniku vjeru u samog sebe i vlastitu opstojnost, da on i njegova porodica mogu normalno živjeti od rezultata svog rada. Naš osnovni cilj jeste osigurati mu „štap za pecanje“ i naučiti ga da „peca“, umjesto da mu „poklanjamo ribu“.

 


gif

 
Copyright © 2019 povratak.ba. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
 

Podijeli s prijateljima!